Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kanna
Pridružen/-a: 03.09. 2008, 21:27 Prispevkov: 72 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: 12 Sep 2008 15:47 Naslov sporočila: |
|
|
Kar se pa tiče domačih zdravil, pa je tole nekaj primerov:
BOLEČE (VNETO) GRLO
• Grgranje žajbljevega čaja.
• Nekaj kapljic propolisa na žličko sladkorja – počasi poližemo. Ali pa pošpricamo s propolisem v sprayu.
• Svež zeljni list zavijemo v kos blaga in ga prelikamo – poparimo. Obložimo vrat.
• Za grlo je dobro med+ limona+ olivno olje. Zmešamo in popijemo. Lahko pijemo vsako jutro, predvsem pozimi.
• V lonček nalijemo 2 dl mleka in dodamo 1 malo žličko suhega žajblja. Pustimo, da zavre in pokrijemo za 5-10 min. Precedimo in dodamo žličko medu. Pijemo po požirkih - naj ne bo vroče.
• Karamelno mleko: v suhi kozici zlatorumeno prepražimo 2 žlici sladkorja, ki se ne sme se zažgati. Previdno zalijemo z 2 dl mleka in mešamo toliko časa, da se sladkor razpusti. Pustimo vreti par minut (2). Lahko dodamo nekaj listkov suhega žajblja. Precedimo. Pomaga tudi pri IZGUBI GLASU!
• Oljni ovitek: laneno krpo namočimo v toplo olivno olje; ožamemo jo in ovijemo okoli vratu. Čeznjo ovijtemo še suho volneno krpo. Olje ne sme biti vroče.
BRUHANJE
Želodec bo pomirila ovsena juha: 20 gramov ovsenih kosmičev zavrite v četrtini litra vode. Pustite, da se juha pri nizki temperaturi kuhalne plošče nekoliko zgosti.
GLAVOBOL
• v skodelico kave vmešajte sok ene sveže iztisnjene limone
• v kozarec vode vmešajte sok ene sveže iztisnjene limone
Če vas bo zanimalo še več, pa povejte in lahko še dodam |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Goga Administrator foruma
Pridružen/-a: 05.08. 2008, 00:02 Prispevkov: 2402 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 12 Sep 2008 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Kanna, da si to delila z nami. Ko bo aktualno, nam boš lahko dala še kakšen nasvet.
band Goga _________________ GOGA PEČNIK
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom znanosti
praktik Ponovne povezave
ATP® in MEDIJ, naziva pridobljena pri Doreen Virtue,
Obišči mojo spletno stran |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Goga Administrator foruma
Pridružen/-a: 05.08. 2008, 00:02 Prispevkov: 2402 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 13 Sep 2008 18:24 Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj receptov z žitaricami.
QUINOA Z ZELENJAVO
Sestavine:
• 200g quinoe
• 600 ml vode
• 200g tofuja
• 4 žlice sojine omake
• 300g brokolija
• 150g korenja
• 50ml oljčnega olja
• 2 stroka česna
V vrelo vodo dodajte Quinoo in kuhajte 15 do 20 min Tofu prelijte z 2 žlicami sojine omake in marinirajte 10 min. Očiščen brokoli in korenje skuhajte (po možnosti na pari) in odcedite. Na oljčnem olju na hitro popražite mariniran tofu, dodajte kuhan brokoli in korenje, česen, preostalo sojino omako in kuhano quinoo. Zmešajte, dolijte 50 do 100ml vode in kuhajte še 2-3min. Ko je jed gotova posipajte s sezamom.
KAMUT Z ZIMSKO ZELENJAVO
Sestavine:
• 3 skodelice kuhanega kamuta
• 1 por
• 1 kos ( 300 g ) jesensko zimske buče ali korenja
• 3 žlice oljčnega olja
• kos ingverja v velikosti manjšega oreha ali mlet ingver
• sol ali himalajska slanica
• malo limoninega soka
Por narežemo na kolobarčke. Kos buče olupimo in razrežemo na majhne kocke. Svež ingver olupimo.
Por in kocke buč prepražimo na oljčnem olju in dušimo 10 minut. Dodamo limonin sok, nariban ingver, kuhan kamut in dušimo še nadaljnih 10 minut. Na koncu solimo s himalajsko slanico (ki je ne smemo pregrevati nad 60 °C ).
Po želji potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem in prilijemo malce smetane. Kamut lahko nadomestimo s kuhano piro.
HLEBČKI IZ QUINOJE
Sestavine:
1 skodelica kuhane quinoje,
2-3 žlice koruzne moke,
malo soli,
1 čebula,
2 stroka česna,
1 žlica svežih, sesekljanih zelišč (bazilika, peteršilj, drobnjak, žafranika),
olivno olje,
juha
Na olivnem olju prepražimo čebulo, nato dodamo strt česen. Ko čebula postekleni. Masi dodamo odcejeno quinojo in po potrebi zalijemo z ½ žličke zelenjavne juhe. Maso pustimo stati 10 minut, da se malce ohladi, nato oblikujemo knedeljčke ali majhne hlebčke. Hlebčke na hitro prepražimo na olivnem olju, da zlato porumenijo. Postrežemo in na krožniku potresemo s svežimi zelišči in soljo.
Nasvet: Knedeljčke iz Quinoje lahko uporabimo kot zakuho v juhi ali v enolončnici. Pazimo le, da jih dodamo čisto na koncu, da ne razpadejo.
QUINOTA - (RIŽOTA IZ QUINOJE)
Seme quinoje vsebuje veliko beljakovin, kalcija, vitamina E, ter B vitamina. Vsebujejo veliko vitamina A, semena pa veliko beljakovin, kalcija, fosforja ter B in E vitamina. Vsebuje tudi veliko vlaknin.
Sestavine:
1 skodelica kuhane quinoje,
2-3 žlice koruzne moke,
malo soli,
1 čebula,
2 stroka česna,
1 žlica svežih, sesekljanih zelišč (bazilika, peteršilj, drobnjak, žafranika),
olivno olje,
juha,
1 koren,
grah,
½ rdeče paprike.
Skuhamo quinojo. Na pari skuhamo zelenjavo. Na olivnem olju prepražimo čebulo, nato dodamo strt česen. Ko čebula postekleni, dodamo kuhano quinojo in zelenjavo ter še malce pokuhamo, da se okusi pomešajo. Po potrebi zalijemo z malo zelenjavne juhe. Postrežemo in na krožniku potresemo s svežimi zelišči in soljo.
Nasvet: 1 skodelica Quinoje naj bi zadostovala za 4 osebe.
ENOLOČNICA Z AMARANTOM IN ZELENJAVO
Sestavine:
• 150 g amarantovih semen
• 50 g masla
• 3 jedilne žlice oljčnega olja
• 5 dl zelenjavne juhe
• 150 g korenja
• 200 g pora
• 50 g orehov
• šopek peteršilja
• 1 čajna žlička naribane limonine lupine
• sol in poper po okusu
Amarantova semena na maslu in oljčnem olju prepražimo. Dodamo zelenjavno juho in na rahlem ognju kuhamo 45 minut. Medtem korenje in por očistimo ter narežemo na drobne kocke ali kolobarje. Orehe nasekljamo na grobo, peteršilj pa na drobno.
Narezano zelenjavo dodamo amarantu in kuhamo še 10 minut. Potem dodamo čajno žličko naribane limonine lupine, sol in poper po okusu. Na koncu dodamo nasekljane orehe in peteršilj.
PARADIŽNIKI POLNJENI S KUS KUSOM
Sestavine:
140 g kus kusa
280 ml juhe
1 manjša čebula ali večja šalotka
1 majhen strok česna
olivno olje (cca. 1 žlica)
50 g polnjenih zelenih oliv (cca. 10 oliv)
sol
poper
bazilika
8 manjših paradižnikov
sladkor
kokosova mast
POSTOPEK
Juho zavremo (če imamo že kuhano) ali jo naredimo iz 280 ml vrele vode, v kateri raztopimo 1/2 kocke za zelenjavno juho. V to juho stresemo kus kus, pokrijemo in pustimo, da se napije, medtem pa naredimo ostalo. Ko se napije, ga z vilicami rahlo razbrskamo, da je rahel in brez grudic.
Sesekljamo čebulo in iztisnemo česen, segrejemo olivno olje in oboje (česen in čebulo) do zlato - rjave barve prepražimo na njem. Medtem narežemo ali nasekljamo na manjše koščke še olive. Dodamo kus kus, premešamo in še čisto malo popražimo. Dodamo še nasekljane olive, začinimo s soljo in poprom, premešamo.
Prižgemo pečico na 200 stopinj. Paradižnike operemo, jim odrežemo pokrove, ki jih prihranimo! Paradižnike še izdolbemo s posebno, za to namenjeno žličko, če jo imamo, sicer pa kar s kavno žličko. Izdolbeno meso malo pretlačimo z vilicami ali z roko in začinimo z baziliko, lahko pa tudi še s soljo in poprom. Čisto rahlo namastimo globji pekač in vanj stresemo paradižnikovo maso.
Izdolbljene paradižnike znotraj rahlo posolimo in posladkamo s ščepcem sladkorja, če imate radi bolj pikantno, lahko tudi poprate. Zvrhano jih nadevamo s kus kusovo maso, lahko jo tudi malo potlačite, da vrh lepo stoji, postavimo v pekač in na vsakega damo tanko rezinico kokosove masti ter pokrijemo z njegovim pokrovčkom.
Postavimo v pečico in pečemo cca. 15 minut.
KUS KUS Z ZELENJAVO
Sestavine:
250 g kus-kusa
1 bučka
1 paprika
2 stroka česna
manjša skledica narezanih gobic (jurčki, lisičke, šitake, šampinjoni, ostrigar)
šopek petršilja
manjši por
sol, poper
maščoba
PRIPRAVA:
Kus-kus skuhamo. Na malo maščobe popražimo narezan por, dodamo narezano papriko, gobe in naribano bučko. Rahlo prepražimo, dodamo strt česen, solimo, popramo in dodamo kuhan kus-kus ter potresemo s sesekljanim peteršiljem. Premešamo in postrežemo.
Dober tek!
Goga _________________ GOGA PEČNIK
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom znanosti
praktik Ponovne povezave
ATP® in MEDIJ, naziva pridobljena pri Doreen Virtue,
Obišči mojo spletno stran |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Akaša Alkimist
Pridružen/-a: 01.09. 2008, 11:41 Prispevkov: 108 Kraj: Šmarje pri Jelšah/Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Sep 2008 18:32 Naslov sporočila: |
|
|
Vav, NJAMI, me je kar prijelo, da bi šla kuhat
Quinojo sem enkrat jedla na predstavitvi biotopovih izdelkov - torej jo verjetno oni prodajajo, ne? Ker je kar takole na blef še nisem zasledila v trgovinah, verjetno je treba pogledat v kakih večjih mercatorjih pri zdravi prehrani, ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Goga Administrator foruma
Pridružen/-a: 05.08. 2008, 00:02 Prispevkov: 2402 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 13 Sep 2008 18:44 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, bo držalo. V Celju imaš tudi super trgovino Bio.si nasproti občine. Drugače jaz v Ljubljani hodim v Jablano pri tržnici ali v Kalček v BTCju. Tam dobiš vse te žitarice, v Jablani imajo pa še super sendviče, čeprav so zdaj, ko so zamenjali kruh, manjšega formata.
Goga _________________ GOGA PEČNIK
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom znanosti
praktik Ponovne povezave
ATP® in MEDIJ, naziva pridobljena pri Doreen Virtue,
Obišči mojo spletno stran |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mihael
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 21:31 Prispevkov: 18 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Jan 2009 20:53 Naslov sporočila: BUČKE NA MOJ NAČIN |
|
|
Bučke operem in narežem po dolžini približno 1 cm debele rezine.
Pokapam jih z olivnim oljem z obeh strani začinim ( po želji), jaz dam vegeto.
V poni popečem z obeh strani, da zarumenijo. Še preje pa naribam sir in nasekljam česen in peteršilj.
Ko so bučke z obeh strani zapečene potresem po zgornji strani česen in peteršilj, nato dodam še nariban sir.
Pokrijem z pokrovko, da se sir raztopi. in evo jed je gotova.
Meni so dobre, da so še malo hrustljave, to jed imam narejeno zelo hitro.
Zraven pa še skleda dobre solate, kos popečenega kruha al pa tud ne. : )
Mogoče bo komu všeč, probajte.
Meni je to zakon poleti, ko imam domače bučke na vrtu.
bellydance _________________ V vsakem trenutku občutim svojo notranjo moč
Alica |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mihael
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 21:31 Prispevkov: 18 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Jan 2009 21:06 Naslov sporočila: |
|
|
Lilith je napisal/a: | Moj recept bo verjetno na začetku vse odbil (tudi mene je), a ko sem pokušala, sem se zaljubila vanj. Zanj potrebujete pašto, domače olivno olje in strok česna.
Pašto (katerakoli, najboljše pa mi je s špageti), skuhate, istočasno pa prav na nizkem ognju segrejete manjšo količino olivnega olja, v katerega ste stisnili česnik. Ko je pašta skuhana, zmešate toplo olje s pašto in jed je pripravljena.
Količina olja in česnika je odvisna od števila ljudi. Ker kuham le zase, je zame dovolj kavna skodelica olivnega olja in strok česna. |
Njam, mora biti dobro, jaz izključno uporabljam olivno olje. Dobim domače na našem Krasu, res ga ni boljšega.
Ko sem bila na obisku pri teh mojih Kraševcih so napravili ; ) narezek s pršutom, sirom in olivami, vse so pokapali z olivnim oljem.
Tako dobro, da si oblizneš prste. Od takrat ne probam pršuta brez olivnega olja. Probajte mogoče vam bo všeč. No moram pa reči, da je velika razlika, če imaš res pravo domače olivno olje.
Rada vas imam loveable
_________________ V vsakem trenutku občutim svojo notranjo moč
Alica |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Goga Administrator foruma
Pridružen/-a: 05.08. 2008, 00:02 Prispevkov: 2402 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 08 Jan 2009 23:36 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imela lansko leto kar nekaj časa odpor glede olivnega olja. Delala sem namreč čiščenje jeter (12 dni božiča), kjer je zvečer potrebno spiti mešanico olivnega olja (1,5 dcl) in soka grenivke (1,5 dcl). Uporabljam samo domače olivno olje iz Dalmacije, ki je zelo, zelo gosto. Mešanico sem komaj spravila po grlu navzdol, pa še en teden po tistem se mi je spahovalo po olivnem olju. Letos sem zato stvar izvedla kar s sončničnim (hladno stisnjenim).
butterfly Goga _________________ GOGA PEČNIK
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom znanosti
praktik Ponovne povezave
ATP® in MEDIJ, naziva pridobljena pri Doreen Virtue,
Obišči mojo spletno stran |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ariela Alkimist
Pridružen/-a: 08.08. 2008, 23:09 Prispevkov: 149
|
Objavljeno: 09 Jan 2009 12:30 Naslov sporočila: JAJČEVCI S ČESNOM IN PETERŠILJEM |
|
|
JAJČEVCI S ČESNOM IN PETERŠILJEM
Sestavine:
2 jajčevca
4 žlice oljčnega olja
sol
poper
4 sesekljani česnovi stroki
šopek peteršilja
drobtinice
juha iz kocke
Priprava:
Jajčevce narežemo na pol prsta debele podolgovate rezine ali na kolobarjein jih osolimo.
V kozico damo olje in nato v dveh ali največ treh plasteh položimo rezine jajčevcev. Vsako plast malo osolimo, popopramo, potresemo s sesekljanim česnom, peteršiljem in ščepcem drobtinic.
Prilijemo malo juhe, posodo pokrijemo in približno pol ure počasi dušimo. Po potrebi prilivamo juho in kozico potresamo.
Tako pripravljeni jajčevci so odlična priloga k ribam ali belemu mesu.
Mmmmm ,pa DOBER TEK!
dancingcow _________________
Povsod opažam LJUBEZEN; angelska morska deklica ta izkustva me radostijo, zato s hvaležnostjo sprejemam to čustvo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ariela Alkimist
Pridružen/-a: 08.08. 2008, 23:09 Prispevkov: 149
|
Objavljeno: 25 Jan 2009 23:32 Naslov sporočila: OHROVTOV NARASTEK |
|
|
OHROVTOV NARASTEK
Sestavine:
75 dag ohrovta
10 dag ješprenja
5 dag pora
20 dag korenčka
2,5 dag čebule
15 dag ementalca
4 jajca
25 dag kisle smetane
žlička zmlete kumine
sol in sveže zmlet poper
2 žlici masla
maslo za model
Predpriprava:
Ješprenj čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan ga odcedimo in do čvrstega skuhamo v rahlo posoljeni vodi. Pustimo, da se ješprenj ohladi. Z ohrovta odstranimo zunanje liste in izrežemo kocen. Ohrovt blanširamo, splaknemo z mrzlo vodo, nato pa ohladimo. Ementalec drobno naribamo. Čebulo narežemo na drobne kocke, na maslu zarumenimo in prihranimo. Korenček ostrgamo in z rezalnim strojem narežemo na tanke trakove. Por skrbno operemo. V skledo damo kislo smetano, sir, jajca, začimbe in čebulo ter dobro zmešamo.
Priprava:
Model za narastek namažemo z maslom. Blanširane ohrovtove liste dobro odcedimo. Polovično količino listov zložimo na dno modla. Na liste lepo v plasteh zložimo korenček, por, in ješprenj (spodnja slika) ter pokrijemo s preostalimi ohrovtovimi listi. Vse skupaj prelijemo z jajčno zmesjo, prekrijemo s folijo in pečemo v pečici približno 50 minut. Pečen ohrovtov narastek razrežemo na primerne kose in še vročega ponudimo.
Mmmmm, pa DOBER TEK! ;-) _________________
Povsod opažam LJUBEZEN; angelska morska deklica ta izkustva me radostijo, zato s hvaležnostjo sprejemam to čustvo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ariela Alkimist
Pridružen/-a: 08.08. 2008, 23:09 Prispevkov: 149
|
Objavljeno: 03 Feb 2009 22:35 Naslov sporočila: GOBJI RIČET |
|
|
GOBJI RIČET
20 dag svežih ali 2 dag suhih gob
1 manjša, drobno narezana čebula
1 por (samo beli del), narezan na trakove
1 vejica drobno narezane zelene
1 žlica masla
1/2 skodele ješprenja
4 skodele jušne osnove ali vode z jušno kocko
1 žlica kisle smetane
sol in poper po okusu
1 žlica drobno narezanega drobnjaka
Gobe očistimo in narežemo na trakove. Suhe gobe pred tem namočimo v vroči vodi. Na maslu popražimo čebulo, zeleno in por. Čebula naj se zmehča, a ne zažge. Dodamo ješprenj in dušimo še minuto, nakar prilijemo jušno osnovo. Na nizki temperaturi naj juha vre več kot 1 uro brez mešanja. Dodamo gobe in kuhamo še naprej, dokler se ješprenj ne zmehča. Vmešamo kislo smetano in potresemo z drobnjakom. Solimo in popramo po okusu.
Dober tek!
_________________
Povsod opažam LJUBEZEN; angelska morska deklica ta izkustva me radostijo, zato s hvaležnostjo sprejemam to čustvo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Goga Administrator foruma
Pridružen/-a: 05.08. 2008, 00:02 Prispevkov: 2402 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 04 Feb 2009 00:52 Naslov sporočila: |
|
|
Njami! To bom pa izprobala.
dancingcow Goga _________________ GOGA PEČNIK
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom znanosti
praktik Ponovne povezave
ATP® in MEDIJ, naziva pridobljena pri Doreen Virtue,
Obišči mojo spletno stran |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bojanp
Pridružen/-a: 08.02. 2009, 21:50 Prispevkov: 13 Kraj: Sl.Konjice
|
Objavljeno: 10 Feb 2009 14:35 Naslov sporočila: |
|
|
Polnjeni šampinjoni
Šampinjonom odstranimo peclje,jih na suho očistimo in na oljčnem olju popečemo na strani,kjer so bili peclji,nato jih obrnemo in v odprtino od peclja damo nadev,ki je sestavljen iz mekhega sira za mazanje(zdenka sir) in raznih zelišč in začimb po želji ali okusu(čemaž,rožmarin,česen,drobnjak..... nekateri dodamo tudi pršut) in še na tej strani popečemo,da se sir raztopi. humble humble _________________ loveable |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Goga Administrator foruma
Pridružen/-a: 05.08. 2008, 00:02 Prispevkov: 2402 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 10 Feb 2009 14:56 Naslov sporočila: |
|
|
Sliši se okusno.
dancingcow Goga _________________ GOGA PEČNIK
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom znanosti
praktik Ponovne povezave
ATP® in MEDIJ, naziva pridobljena pri Doreen Virtue,
Obišči mojo spletno stran |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Goga Administrator foruma
Pridružen/-a: 05.08. 2008, 00:02 Prispevkov: 2402 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 13 Apr 2009 17:43 Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj je en preprost recept za pirin kruh, ki ga ni potrebno niti mesiti. Moram priznati, da ga nisem še delala, ampak enkrat, ko zaključim s postom, ga bom z veseljem.
V skledo stresite 1kg polnovredne pirine moke, dodajte četrt ali pol koščka kvasa ter okrog 7,5 dcl vode. Vzamite vilico in maso homogeno zmešajte. Pri tem si seveda lahko pomagate z rokami. Če se masa lepi na prste dodajte še malo vode. Sladkorja jaz osebno ne dajem, če želite pospešiti vzhajanje, ga pa le dodajte. Pekač namažite z olivnim oljem in dobro pomokajte. Še lažje pa je, če ga samo premažete z maslom. Vzhajamo na toplem, približno 30 min. Pečica naj bo segreta na 190 stopinj. Pečemo pribl. 55 min. Vem, da se sliši preveč enostavno da bi bilo res, vendar, ko boste enkrat poskusili kruh by Mih, boste navdušeni. Zanimivo pri tem receptu je, da se tukaj podre mit o mesenju kruha. Zato nauk: kruha iz polnovredne moke (katerekoli, da le vsebuje gluten) NE mesimo.
Dober tek.
Avtor: Mih Lindič
_________________ GOGA PEČNIK
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom znanosti
praktik Ponovne povezave
ATP® in MEDIJ, naziva pridobljena pri Doreen Virtue,
Obišči mojo spletno stran |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|