Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




RECEPTI
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    www.eshambeila.com Seznam forumov -> ZDRAVO ŽIVLJENJE IN PREHRANA
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Goga
Administrator foruma


Pridružen/-a: 05.08. 2008, 00:02
Prispevkov: 2402
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 13 Maj 2009 13:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj receptov za solate:



In še recepti za šparglje, ki jih sama obožujem:



band Goga

_________________
GOGA PEČNIK
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom znanosti
praktik Ponovne povezave
ATP® in MEDIJ, naziva pridobljena pri Doreen Virtue,
Obišči mojo spletno stran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Zoja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.08. 2008, 05:49
Prispevkov: 946

PrispevekObjavljeno: 23 Jun 2009 08:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NAPITEK ZA ZNIŽANJE HOLESTEROLA

Naribamo ali drobno sesekljamo:
20 dag čebule
20 dag česna
20 dag hrena
3 limone, olupiš in drobno zrežeš,
vse skupaj daš v 1,5l prekuhane in ohlajene vode kjer smo stopili 0,5 kg rjavega sladkorja. vse skupaj daš v steklen kozarec za 14 dni, občasno premešaš, nato precediš v steklenice in hraniš v hladilniku, Napitek se pije pred vsakim obrokom v malih količinah - 0,03l.

Poskusite!


Arrow Zoja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zoja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.08. 2008, 05:49
Prispevkov: 946

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2009 20:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ZELENJAVNA KREMNA JUHA

3 krompirje
3 korenčke
1 bučka
kumina,
česen,
sol,
drobnjak

Vso zelenjavo narežemo na kocke, zalijemo z vodo in damo kuhat, ko je zelenjava skuhana, zmiksamo s paličnim mešalnikom, prevrejemo, predem serviramo potresemo s sesekljanim drobnjakom.
Mnjam, kako je dobro, poskusite!

Zoja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Goga
Administrator foruma


Pridružen/-a: 05.08. 2008, 00:02
Prispevkov: 2402
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2009 21:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, Zoja.
_________________
GOGA PEČNIK
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom znanosti
praktik Ponovne povezave
ATP® in MEDIJ, naziva pridobljena pri Doreen Virtue,
Obišči mojo spletno stran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Zoja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.08. 2008, 05:49
Prispevkov: 946

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2009 10:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Paprike

Paprika, mavrica z vrta

Poznamo začimbno (feferoni), paradižnikovo in zelenjavno papriko. Plodovi zelenjavne paprike tehtajo približno 250 gramov in so podolgovate, okrogle, koničaste ali ovalne oblike. Ko se ozremo na vrt, lahko vidimo celo paleto barv, saj je paprika lahko zelena, rdeča, rumena, oranžna, bela, vijoličasta in črna. Običajno uživamo zeleno papriko, ki še ni popolnoma zrela, je pa že popolnoma razvita. Sicer pa zelena paprika ni nič drugega kot rdeča paprika, ki so jo potrgali nedozorelo. Če jo hranimo dlje časa, se zato pogosto obarva rdeče. Koža zelene paprike je voskasta in zaradi tega težje prebavljiva, je pa prav zaradi tega obstojnejša.

Malo kalorij
Paprika vsebuje veliko vitamina C, ki je pomemben za vezi, kosti in zdravo kožo. Zelena paprika vsebuje dvakrat več vitamina C kot enaka količina pomaranč, rdeča paprika pa kar trikrat toliko. Za dnevne potrebe sicer zadostuje že polovica zelene ali rdeče paprike. Rdeča paprika vsebuje tudi več provitamina A kot zelena. Že z eno rdečo papriko pokrijemo polovico dnevnih potreb po provitaminu A in vitaminu B6.

Hranilna vrednost paprike je nizka (100 g paprike ima 20 kalorij), poleg vitamina C in provitamina A pa vsebuje še vitamine E, K, B6, folno kislino, balastne snovi, kalij in železo.

Rdeča paprika je tudi odličen vir betakarotena, antioksidanta, ki ga telo predela v vitamin A, kadar ga potrebuje. Betakaroten in riboflavonoidi, ki so tudi v papriki, nevtralizirajo proste radikale in tako varujejo pred rakom.

Pazite na zguban pecelj
Ko izbirate papriko, pazite, da je lupina čvrsta, sijoča, trdna in ne razpokana. Če je ponekod nagnita in ima zguban pecelj, je to znak predolgega skladiščenja. Zeleno papriko lahko hranite v hladilniku do štiri dni, ostale sorte pa so občutljivejše, zato jih lahko hranimo le dva dni.

Paprika je tako vsestranska, da jo lahko pripravljamo na mnogo načinov. Kot prilogo, solato, polnjeno, na žaru, pretlačeno v omaki … Ponudimo jo lahko k testeninam, mesu, ribam ...

Omenili smo še začimbno papriko (feferoni, španski poper, čili), katere plodovi so bistveno manjši od zelenjavne paprike, in paradižnikovo papriko, ki je križanec med rebrastim paradižnikom in zelenjavno papriko. Uporablja se zgolj za nadaljnjo predelavo v paradižnikovo mezgo.

Izvor: Paprika izvira iz Južne in Srednje Amerike. V Evropo so jo prinesli v 16. stoletju.

Nasveti za kuho
Odvisno od tega, kako jo bomo pripravili, papriko operemo, prerežemo na polovico ali na četrtino in odstranimo pecelj, bele pregradne stene in semena. Kadar pripravljamo polnjeno papriko, izrežemo okrog peclja pokrov, nato pa prav tako odstranimo pregradne stene in semena.


POLNJENE PAPRIKE

5 - 6 paprik
1/2 kg mletega mešanega mesa (svinjsko in goveje)
1 pest riža
3 večje čebule
3 stroki česna
3 vejice peteršilja
sol, poper

Za paradižnikovo omako:
1 večja čebula
2 pločevinki pelatov (standardna velikost)
1 žlička sladkorja
mleta rdeča paprika (sladka)
1 lovorjev list
1/2 goveje jušne kocke (lahko se jo tudi izpusti in nadomesti s soljo)
sol
po potrebi tudi moka za zgoščevanje

5 srednje velikih paprik dobro operemo, jim odrežemo zgornji del okrog peclja ter jih z vrha očistimo. Semena na pokrovčku odrežemo, pokrovček ohranimo.

Priprava mesa za polnilo:
čebulo na drobno narežemo in jo damo pražiti na dve žlici olja. Čebulo posolimo, da prej postekleni. Ko čebula postekleni, ji dodamo mleto meso in dobro premešamo, da meso ne ostane v večjih kosih. Dodamo še narezan česen, peteršilj in ostale začimbe. Meso pražimo na srednje močnem ognju toliko časa, da se začne prijemati posode. Takrat dodamo dobro opran riž ter prilijemo nekaj vode, da jo riž lahko vpije. Kuhamo še okrog 10 minut, da se riž skoraj do konca skuha. Nato odstavimo in z maso polnimo paprike. Napolnimo jih 3/4, nato pa pokrijemo s pokrovčkom, ki ga narahlo zavrtimo, da se zatakne pod rob odrezane paprike. S tem preprečimo, da bi med kuhanjem meso padalo v omako.

Priprava omake:
čebulo narežemo na drobno in jo prepražimo na dveh žlicah olja, da zarumeni, nato dodamo žličko sladkorja in mešamo, da karamelizira. Prilijemo zmlete pelate (porabimo celotno vsebino pločevinke), dodamo lovor, nekaj mlete rdeče paprike, kocko in po potrebi še dosolimo. Ko zavre, dodamo polnjene paprike in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se paprika zmehča, kolikor vam je ljubo. Če se omaka ni uspela v tem času zgostiti, ji primešamo še malo moke, ki jo prej prežvrkljamo v hladni vodi, da se ne naredijo grudice.


POLNJENE PAPRIKE S SKUTO


8 paprik - lahko tudi zamrznjenih
0,5 kg skute
0,2 kg sira
0,15 kg pizza šunka
pol žličke suhe paprike
peteršilj
poper in sol
3 jajca
0,4 kg kisle smetane

Pripravimo maso iz skute, začimb, sira in šunke, nadevamo papriko in damo v pečico peči. Čez pol ure vse skupaj prelijemo z jajci in smetano in pečemo še petnajst minut. Zraven se ponudi svež kruh.


POLNJENE PAPRIKE S KROMPIRJEM


4 srednje velike rumene paprike
4 veliki krompirji
1 kisla smetana
sol
poper
1 majhna čebula
malo rožmarina

Za preliv:
1 kisla smetana
ščepec soli

malo masla

Paprikam odrežemo gornji del, jih očistimo semena, dobro splaknemo in osušimo. Nadev pripravimo tako, da olupimo krompir, ga operemo in naribamo (na večjih luknjicah). Nariban krompir damo v cedilko, ga na hitro oplaknemo pod tekočo vodo in pustimo, da se odvečna voda odcedi. V manjšo posodo damo odcejeni krompir, kislo smetano, sol, poper, rožmarin in na drobno sesekljano čebulo. Dobro premešamo in nadevamo paprike. Vzamemo manjši pekač in ga dobro namažemo z maslom. Vanj damo polnjene paprike in ga postavimo v pečico, kjer naj se pečejo dobrih 45 minut pri 180 stopinjah. Ko so paprike pečene jih vzamemo iz pečice in prelijemo s kislo smetano ter vrnemo za minuto ali dve nazaj v pečico, da smetana zakrkne. Zraven ponudimo zeleno solato.

POLNJENE PAPRIKE MALO DRUGAČE


8 paprik
1 čebula
10 dag šampinjonov
40 dag mletega mesa
15 dag sira
1 jajce
1 žemlja ali 3 rezine kruha
3 stroki česna
1,5 l juhe
začimbe (sol, poper, česen, majaron, olje, maslo)

Paprike odrežemo pod pecljem, umijemo in očistimo.
Kruh narežemo in navlažimo z nekaj žlicami mleka ali vode. Čebulo in šampinjone drobno narežemo in zapečemo na jedilni žlici masla, odstavimo in ohladimo. Mleto meso premešamo z mešanico čebule in šampinjonov, kruhom, sirom, jajcem in začimbami. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model premažemo z oljem. Paprike nadevamo z mešanico mesa, jih postavimo v pripravljen pekač in zalijemo z juho. Pečemo 45 minut.


POLNJENE PAPRIKE S SIROM IN MORTADELO


8 - 10 rdečih, podolgovatih paprik (špic paprike)
300 - 350 g poljubnega sira (ementalec ali gauda, ..)
300 - 350 g mortadele
2 jajci

"Šmorn" masa:
1 jajce + moka + mleko

Papriki izdolbemo semena in odstranimo pecelj, jih operemo in osušimo. Damo jih na malo vročega olja in pokrite dušimo do mehkega.
Medtem sir in mortadelo narežemo na majhne kocke (rezine mortadele in sira morajo biti debele cca. 5 - 10mm) in dodamo obe jajci. Dobro premešamo.

Ko so paprike pečene, jih napolnimo z nadevom. Paprike namočimo še v "šmorn" maso in jih opečemo.


SUHE, RDEČE POLNJENE PAPRIKE


10 suhih, rdečih paprik
500 g mešanega, mletega mesa
1 lonček riža
1 por ali čebula
1 - 2 stroka česna
sol in poper po okusu
1 - 2 žlički mlete rdeče paprike
1 žlička Mix posušene zelenjave (Vegeta po domače:)

Paprike poparimo z vrelo vodo in jih pustimo cca. 5 - 10 minut pokrite, da se zmehčajo.
Nato pripravimo nadev...tukaj ne bom zgubljal besed, saj je recept za nadev enak kot za polnjene paprike ali sarme na srbski način.
S pripravljenim nadevom nadevamo paprike in jih zapremo z rezino krompirja (da nadev med kuhanjem ne spolzi iz paprik). Paprike zložimo v ognjevarno posodo, jih zalijemo z vodo, katero smo malo osolili in ji dodali žličko mlete paprike. Vode naj bo le toliko, da pokrije paprike do polovice - ter kuhamo na zmernem ognju približno pol ure.
Nato pripravimo prežganje iz olja, moke in mlete paprike, zalijemo, pokuhamo še 10 minut in damo v pečico na 200 stopinj in zapečemo.
Opozorilo: pri tem receptu je omake zelo malo, zato pazljivo s prežganjem. Paprike so bolj suhe. Če pa kdo želi, ne vidim vzroka, da ne poveča deleža vode in skuha paprike v več omake - po želji.
Ko paprike postrežemo, damo na mizo mešanico navadnega jogurta in kisle smetane (50:50) ter svež domač kruh.
Mešanica jogurta in smetane se izvrstno poda k paprikam in verjemite, da se zelo prileže mešanje okusov!!

POLNJENE PAPRIKE – VEGE


8 rumenih paprik
pol kilograma krompirja
250 g skute
sol, poper, česen, čebula
po želji ščepec peteršilja

Paprike operemo in jim odstranimo peščišča. Krompir narežemo na zelo majhne kockice ali pa ga nastrgamo kot jabolka. Čebulo nasekljamo, prav tako česen. Vse te sestavine zmešamo skupaj, dodamo sol, poper, peteršilj in dodamo skuto. Zelo dobro premešamo. S to zmesjo napolnimo paprike in jih zložimo v namaščen pekač, ter pečemo približno eno uro. Med pečenjem paprike obračamo, da se zapečejo z obeh strani. Ponudimo jih lahko kot samostojno jed s kislo smetano.


PEČENA PAPRIKA S KISLO SMETANO

2 veliki papriki (rdeča in rumena)
žlica olja
3 velike žlice kisle smetane

Najprej operemo paprike (po želji odstranimo tudi kožico), jim odstranimo semena in jih narežemo po dolgo. V ponev damo žlico olja in dodamo narezane paprike. Paprike pečemo, dokler niso mehke (približno 20 minut) na srednjem ognju in pazimo, da se ne zažgejo. Če imamo občutek, da jim manjka tekočine za pečenje, jim dodamo malo vode. Ko so paprike pečene, jim dodamo 3 žlice kisle smetane in premešamo ter pustimo še par minut na ognju. Ko je jed gotova, jo ponudimo s kruhom ali s pire krompirjem.



PEČENA PAPRIKA S KAJMAKOM

2 pečeni in olupljeni rdeči papriki
1 žlica malo slanega kajmaka
malo soli po potrebi

Kajmak razpustimo v ponvi, dodamo na trakove natrgane olupljene pečene paprike brez semen in rahlo posolimo (odvisno od slanosti kajmaka). Zraven se odlično poda polnozrnat kruh.



NAMAZ S PAPRIKO

3 kg očiščene paprike
3 paradižniki
2,5 dcl ajvarja
4 čebule
0,5 l gorčice
2 česna
2 dcl belega olja
1 velika žlica soli
3 velike žlice sladkorja
malo zmletega popra
2,5 dcl kisa za vlaganje
2,5 dcl vode

Zelenjavo zrežemo na majhne koščke. V loncu zavremo kis in vodo v katero dodamo zrezano zelenjavo. Vse skupaj naj vre 10 do 15 minut. Ta čas pripravimo omako tako, da skupaj zmešamo gorčico, ajvar, olje, sol, poper in sladkor. Ko je zelenjava mehka, dodamo to omako, vse skupaj dobro premešamo in pustimo vreti še 5 minut.



DUŠENE BUČKE S PAPRIKO

1 srednje velika zelena bučka - cuketa
1 velika rdeča paprika
3 listi bazilike
1 strok česna ali ščep česna v prahu
sol
1 žlica olivnega olja

po želji parmezan za posipanje*

za hladno različico še 10 dag feta sira in črne olive**

Papriko operemo, očistimo in zrežemo na 1 cm široke trakove.
V ponvi segrejemo olje in papriko na manjšem ognju dušimo 10 minut, da se zmehča. Dodatne tekočine ni potrebno dodajati, ker bo paprika sama izpustila vodo.
Bučko narežemo na tanke kolobarčke, ki jih stresemo k papriki. Posolimo in začinimo z nasekljano svežo baziliko in česnom ter pokrito dušimo še slabih 5 minut, da se še bučke zmehčajo.

*če postrežemo toplo, po želji potresemo z naribanim parmezanom.

**če pustimo, da se jed ohladi, jo tik pred serviranjem zmešamo s kockicami fete ter olivami.


ROLADICE IZ PAPRIK

3 raznobarvne, večje, neukrivljene paprike (ena rdeča, ena zelena, ena rumena)
mala pločevinka tune
pločevinka filetov inčunov
po želji olive, kapre
sirov namaz
olivno olje
balzamični kis
nariban parmezan

Paprike narežemo na podolžne širše rezine (iz ene paprike 3 - 4 rezine) in jih spečemo na olivnem olju ali žaru, da se zmehčajo.

1. nadev:
tuno iz pločevinke malo zmečkamo in ji po želji dodamo narezane olive in kapre. Pripravimo si tudi filete inčunov (vzamemo iz pločevinke).

2. nadev:
sirov namaz zmešamo z zelišči ali že kupimo zeliščnega. Lahko recimo uporabimo Tamar namaz.

Na polovico paprik namažemo tuno, na vrh položimo še filet in zvijemo v roladico. Prav tako namažemo na drugo polovico paprik sirov nadev.

Na krožniku prelijemo z olivnim oljem in balzamičnim kisom, posolimo, popopramo in potresemo s parmezanom.

PEČENE PAPRIKE PO DUNAJSKO

4 rdeče paprike
olivno olje
zeliščna sol
moka, jajce in drobtine za paniranje

Paprike popečemo v pečici (segreti na 200 stopinj) ali na žaru. Pečemo jih toliko časa, da koža potemni. Nato jih pokrijemo s prtičkom, ko se ohladijo, jih olupimo in jim odstranimo peške. Potem jih začinimo s soljo in paniramo v moki, jajcu in krušnih drobtinah. Nato jih cvremo na olju toliko časa, da drobtine zlato porumenijo.


PAPRIKA POLNJENA Z BUČKAMI IN SKUTO


1 manjša bučka
1 paprika
4 žlice pasirane skute
nariban sir po želji

Manjšo bučko olupimo, narežemo na majhne kocke in popečemo. Nato z njimi napolnimo dve polovici rdeče ali zelene paprike. Čez bučke namažemo skuto in potresemo z naribanim sirom. Pečemo 20 minut na 200 stopinj.




SATARAŠ Z MESOM


svinjsko in telečje meso
čebula
česen
zelena in rdeča paprika
paradižnik
olivno olje
žlica kisle smetane
bazilika

Svinjsko in telečje meso narežemo na manjše koščke, čebulo in česen nasekljamo in vse skupaj pražimo na olivnem olju. Zalijemo z vodo toliko, da prekrijemo meso in potresemo z baziliko. Medtem narežemo papriko in paradižnik, ki ju dodamo mesu potem, ko se je le - to dušilo že kakšne pol ure. Počasi naj vre še kakšnih 10 ali 15 minut, dodamo še žlico kisle smetane ter premešamo. Postrežemo z rižem in solato. Dober tek!


NADEVANA PAPRIKA S PARMEZANOM
SESTAVINE:
• Meso za faširanje
• 4 velike paprike
• 1 žlica sojine omake
• sol po potrebi
• parmezan
• peteršilj
Meso za faširnaje je delno soljeno, zaradi tega ga solimo po potrebi. Meso rahlo prepražimo na vročem jedilnem olju, lahko mu dodamo nekaj sojine omake ali Worchesterske omake in na zelo tanke lističe narezano papriko. Meso med pečenjem večkrat dobro premešamo. Cele paprike operemo, jih prepolovimo in jim odstranimo semena. V polovičke nadevamo pečeno meso in vse skupaj položimo v pečico, ki smo pred tem ogreli na 220 stopinj celzija. Paprike pečemo tako dolgo, da še ostanejo trdne ( cca 10 minut). Tik preden s pečenjem zaključimo paprike potresemo z nastrganim parmezanom in svežim peteršiljem. V pečici pustimo še kakšno minuto in takoj serviramo. Jed moramo servirati toplo, drugače postane sir trd.




POLNJENE PAPRIKE

Sestavine
za 4 osebe::
4 paprike za polnjenje
1 strok česna
½ bele čebule
1 majhna žlica soli
2 majhni žlici sladke mlete paprike
2 žlici kisla pasterizirana smetana; 180 g
0,5 kg nepasirana skuta; 500 g
bučna semena za dekoracijo

V mešalniku sesekljamo čebelo in česen, ter dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo. Paprike prerežemo po dolgem na polovico in jih napolnimo s skutino zmesjo. Položimo jih v servirno posodo in potresemo s sesekljanimi bučnimi semeni.







PEČENE PAPRIKE S FETO

Sestavine:
4 velike rdeče paprike,
8 inčunovih filejev,
15 dag fete,
koper,
olivno olje.

Pečico ogrejemo na 200 st. C. Paprikam odrežemo pokrovček pri peclju, odstranimo semenje in jih vzdolžno narežemo na četrtine.
S kožo navzdol jih zložimo na pekač, ki smo ga obložili z alu folijo. Na vsako četrtino položimo polovico inčunovega fileja, pokapamo z oljem in za približno pol ure postavimo v ogreto pečico. Pečene paprike potresemo z nasekljanim koprom in nadrobljeno feto ter jih za nekaj minut damo nazaj v pečico. Postrežemo takoj. Namesto s koprom, paprike lahko pokapamo z mešanico nasekjanega peteršilja, česna in olivnega olja.


RIŽOTA Z RDEČO PAPRIKO
Sestavine

Česen 2 stroka
Čebula 1 kos
Olje - olivno
Paprika 2 kosa
Paradižnik - svež 50g
Lovorov list
Riž 450g
Voda 1,2l
Zelenjavna kocka
Sol, poper
Bazilika
Parmezan

Priprava
Česen in čebulo drobno sesekljamo.
V loncu segrejemo olivno olje in na njem prepražimo česen in čebulo.
Rdeči papriki operemo in narežemo. Koščke damo v lonec k čebuli.
Paradižnik operemo in dodamo v lonec k papriki.
Dodamo še lovorjev list in riž. Vse skupaj dobro premešamo in zalijemo z vodo, v kateri smo raztopili jušno kocko.
Rižoto kuhamo toliko časa, da se riž skuha. Medtem prilivamo vodo po potrebi.
Rižoto še solimo, popramo in dodamo sesekljano baziliko.
Rižoto serviramo z rezinami parmezana.


SKUTIN ZAVITEK – FEATURING PEČENA PAPRIKA

Sestavine:

0,5 kg skute
1 kisla smetana
2 jajci
malo masla
en kozarec vloženih pečenih rdečih paprik
vlečeno testo


Priprava:

Zmešaš skuto, kislo smetano in jajca.
Na ovlaženo kuhinjsko krpo daš dva lista vlečenega testa in ju zelo površno namažeš s stopljenim maslom. Na testo nato razporediš polovico skutine mase in po njej posuješ pečeno papriko, narezano na manjše koščke. Čez vse skupaj lahko položiš še list vlečenega testa in ga namažeš s stopljenim maslom. S pomočjo krpe zviješ vse skupaj v zavitek in daš na pekač, obložen s peki papirjem.
Z ostalimi sestavinami ponoviš vajo in narediš še en zavitek.
Zavitek pečeš cca. 1h pri 185 C.
Postrežeš toplega, kot glavno jed ali prilogo mesu, seveda skupaj z zeleno solato.


MUSAKA IZ PEČENIH PAPRIK IN PIŠČANČJEGA MESA

Sestavine za 6 porcij:

1 piščanec
1 kg pečenih paprik
1 čebula
malo olja,
sol,
vegeta,
poper.


Priprava:

Iz piščančjega mesa (kosov) skuhamo juho. Ko je juha skuhana, jo precedimo in iz nje poberemo kuhano piščančje meso. Iz mesa poberemo kosti.
Na malo olja prepražimo na drobno narezano čebulo, dokler ne porumeni, dodamo koščke kuhanega mesa in nalijemo malo juhe. Samo kratko podušimo in pomešamo. Dodamo vegeto, sol in poper po okusu.
V pomaščen pekač izmenično nadevamo plast pečenih paprik, plast mesa (končamo s paprikami).
Zalijemo z dvema zajemalkama juhe.
Pokrijemo in pečemo v ogreti pečici na 200°C okoli 30 minut.
Serviramo s pire krompirjem.



Dober tek!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ana*
Moderator foruma


Pridružen/-a: 16.08. 2008, 13:07
Prispevkov: 891
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: 01 Okt 2009 11:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Waw, Zoja, saj ti si nas pa začela dobro zalagat s koristnimi in okusnimi nasveti.

hug Ana
_________________
Kadar si nečesa zares želiš, stremi vse stvarstvo k temu, da se ti sanje uresničijo.
(P. Coelho)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ula
Alkimist


Pridružen/-a: 23.11. 2009, 16:09
Prispevkov: 144

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2009 19:41    Naslov sporočila: Juhe Odgovori s citatom

Zlata juha
Za 4 obroke
Čas kuhanja: 45 minut

Sestavine:
2 žlici masla
2 sesekljani šalotki ali 1 majhna čebula
70 dag na rezine narezanega korenja
6 skodelic bistre kokošje ali zelen­­­javne juhe ali vode
sol in sveže mlet poper po okusu
2 žlici sesekljane sveže krebuljice ali peteršilja za okras (po želji)

Priprava:
1. V velikem globokem loncu na srednjem ognju stopimo maslo. Dodamo zelenjavo in jo kuhamo približno 5 minut, dokler se ne zmehča.

2. Dodamo tekočino in zavremo. Zmanjšamo ogenj, tako da juha le rahlo brbota. Kuhamo še 10 do 15 minut in občasno premešamo, dok­ler se juha nekoliko ne zgosti in zelenjava omehča.

3. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom ali pa jo nekoliko ohladimo in zmešamo v sekljalniku. (Do te točke lahko juho pripravimo tudi vnaprej, jo ohladimo in shranimo v hladilniku. Jemo jo lahko tudi hlad­no ali rahlo pogreto.) Juho po potrebi pogrejemo na majhnem ognju. Poskusimo jo in po potrebi še malo začinimo.

Na obrok: 257 kalorij, 11 g beljakovin, 31 g ogljikovih hidratov, 10 g maščob (5 g nasičenih), 5 g vlaknin, 674 miligramov (mg) natrija.


Za spremembo
Kremna juha iz korenja in ingverja
Dodajte juhi pri 1. točki eno žlico olupljenega in drobno naribanega svežega ingverja. Začinite jo s sojino omako in sezamovim oljem ali pokapajte s smetano.

Kremna juha iz brokolija in bazilike
Namesto korenja uporabite sesekljan brokoli. Med mešanjem dodajte pol skodelice sesekljane bazilike. Okrasite juho s parmezanom in jo pokapajte z oljčnim oljem.

Kremna juha iz rumene buče in kokosa
Nadomestite korenje z rumeno bučo, dve skodelici tekočine pa z dvema skodelicama kokosovega mleka. Pri točki 1 dodajte dve žlici sesekljanega česna ter žlico in pol karija v prahu. Okrasite s svežimi, sesekljanimi listi koriandra.

Kremna juha iz cvetače z žafranom
Nadomestite korenje s sesekljano cvetačo. Pri 1. koraku dodajte ¼ žličke žafranovih nitk, medtem ko mešate juho, pa še skodelico smetane. Okrasite s peteršiljem.


Dober tek!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Torek



Pridružen/-a: 06.10. 2010, 20:39
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2010 20:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ZELENJAVNA KREMNA JUHA od Zoje je najtaboljša! Cool
_________________
Kr eni recepti
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zoja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.08. 2008, 05:49
Prispevkov: 946

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2010 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torek je napisal/a:
ZELENJAVNA KREMNA JUHA od Zoje je najtaboljša! Cool




Hvala, ko bo kaj več časa, napišem še kakšnega novega!



Shocked Zoja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
serena



Pridružen/-a: 15.03. 2010, 23:11
Prispevkov: 43

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2010 22:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pismo, me je začela zelenjava mikat. Verjetno našim doma ne bo nič jasno, ko bom začela zelenjavo vlačit po kuhinji in z njo celo nekaj ustvarjat Very Happy

Bom v nedeljo naredila zelenjavno kremno juho, pa da vidimo, kako bodo naši se obnesli hehe.

Zoja, koliko juhe pa pride iz teh sestavin?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
serena



Pridružen/-a: 15.03. 2010, 23:11
Prispevkov: 43

PrispevekObjavljeno: 22 Okt 2010 06:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, mal za sladkosnede:

DOBRO PECIVO

5 jajc
10 žlic sladkorja
10 žlic olja
10 žlic moke
1 pecilni
1 vanilij


Vse skupaj zmešaš, daš v segreto pečico na 180 stopinj za 30min, prerežeš in namažeš s kislo smetano.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
serena



Pridružen/-a: 15.03. 2010, 23:11
Prispevkov: 43

PrispevekObjavljeno: 22 Okt 2010 06:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ocvrte bučke s sirom

400 g bučk
75 g moke
sol
poper
1 jajce
3 žlice vode
100 g parmezana
75 g drobtin
olje za cvrtje

400 g bučk oplaknemo, obrišemo in obrežemo na koncih. Narežemo jih na pol centimetra debela kolesca. Solimo in popopramo. Rezine bučk z obeh strani povaljamo v moko. V globokem krožniku stepemo 1 jajce in 3 žlice vode. Na plitev krožnik naribamo parmezan in primešamo drobtine. Bučke povaljamo v jajce in nato v drobtine s parmezanom. Drobtine rahlo pritisnemo, da se bolje primejo. V ponvi razgrejemo olje. V njem ocvremo bučke. Odcedimo jih na plasti papirnatih brisač.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
anjica



Pridružen/-a: 19.03. 2024, 09:59
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2024 15:42    Naslov sporočila: Re: RECEPTI Odgovori s citatom

Goga je napisal/a:
Imate kakšen odličen recept, ki bi znal zanimati še koga izmed naših bralcev. Jaz odpiram to temo z nekaj meni najljubšimi recepti:

Palačinke (brez jajc in kravjega mleka)
Sestavine: (za 15-20 palačink)
• 2 skodelici moke (polnozrnate)
• 1/2 skodelice rjavega sladkorja
• 1/2 zavojčka pecilnega praška
• ščepec soli
• 1 skodelica sojinega ali riževega mleka
• 1 skodelica vode
• 1/4 skodelice olja (olivnega ali navadnega)

Priprava:
Najprej dobro zmešaj suhe sestavine, nato dodaj še olje, mleko in vodo, ter vse skupaj dobro zmešaj z žlico ali vilicami. Ponev segrej na srednje velikem ognju. Malo jo naolji in lahko začneš delati palačinke.

Riž s tofujem
Sestavine:
• kuhan riž
• tofu
• čebula
• olivno olje
• sol (začimbe)

Priprava:
Na olju prepražiš čebulo, ter dodaš na kocke narezan tofu, ki ga lahko prej po želji tudi nekoliko marniraš v sojini omaki. Če dodaš še kakšno papriko je vse skupaj še boljše, če je nimaš, jo dodaš v prahu. Vse skupaj še malo prepražiš in začiniš. Odlično je z malo čilija. Zmešaš z rižem in je.

Krompirjev burek
Sestavine:
• listnato testo ali kakšno drugo vlečeno testo brez jajc
• olupljen krompir
• čebula
• sol (začimbe)
• sojini koščki (za mesno varjanto)
• olivno olje

Priprava:
Naribaš krompir, ter ga zmešaš z narezano čebulo, nekaj olivnega olja, soljo in začimbami. Če delaš mesno varjanto dodaš še sojine koščke, ki jih je potrebno prej pripraviti. Jaz jih začinim z garam masalo. Vse skupaj zaviješ v zvaljano testo, ki ga na koncu nekajkrat prebodeš z zobotrebcem, da se ne napihuje med peko. Daš v pekač ter spečeš.

Pira s korenjem
Sestavine:
• 250 g pire
• 3 skodelice vode
• 3/4 žličke soli
• 2 žlici olja (olivno ali navadno)
• 1-2 korenčka
• 1/4 - 1/2 čebule
• sol (začimbe)
• 1 žličko tumeric (Indijska začimba..če je nimaš poskusi brez)

Priprava:
V kozico daš piro in 3 skodelice osoljene vode. Kuhaš približno 30 min. Ko je kuhano piro streseš v cedilo, da se odcedi. Korenček nareži na majhne kockice, sesekljaj čebulo in vse skupaj prepraži na olivnem olju. Osoliš in nato primešaš tumeric in zaliješ z 1/2 skodelice vode, ter kuhaš še kakšnih 5 min, da se korenček malo omehča. Nato v vse to zmešaš piro. Če je treba, še malo po okusu osoliš (ali začiniš) in je narejeno.

Pa dober tek.
bellydance Goga


Ravno včejar sem kuhala po tem receptu. Res okusen obrok, še moji otroci so uživali. Hvala in še kdaj poskusim kaj takšnega.Stojalo za prenosnik
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    www.eshambeila.com Seznam forumov -> ZDRAVO ŽIVLJENJE IN PREHRANA Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

orangeGrove style designed by Hutchy of hutchyopendns.com